Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η σύγχρονη ανάλυση του φαινομένου της βίας και της κακοποίησης στην πραγματική και ψηφιακή κοινωνία, καθώς και οι πολιτικές πρόληψης του. Παρουσιάζονται, με επιστημονική καινοτομία και εξειδικευμένες γνωσιακές μεθόδους, οι διαφορετικές εγκληματικές συμπεριφορές τόσο στο φυσικό όσο και στο διαδικτυακό κόσμο, αλλά και οι ειδικότερες μορφές βίας και κακοποίησης που αναπτύσσονται στο σχολικό περιβάλλον, στην οικογένεια, στις κοινωνικές σχέσεις και στον κυβερνοχώρο. Παράλληλα αναπτύσσονται οι δεξιότητες των εκπαιδευομένων στη διαχείριση κρίσεων και στο σχεδιασμό και εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της κακοποίησης.
Επιστημονική καινοτομία: Οι ωφελούμενοι εκπαιδεύονται σε Πρωτόκολλα Διαχείρισης της Παιδικής Κακοποίησης από τον επαγγελματία με οδηγίες Βήμα προς Βήμα για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης, όπως και σε Πρωτόκολλα αντιμετώπισης περιστατικών βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό και κοινωνικό χώρο. Ειδικοί τομείς μελέτης αφορούν στο φαινόμενο της κακοποίησης στα άτομα με αναπηρία, αλλά και τα θύματα trafficking. Για όλα τα παραπάνω αξιοποιείται διδακτικά μελέτη περίπτωσης (case study) για την μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη.
Σκοπός
Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε: δημόσια διοίκηση, νομική επιστήμη, εκπαίδευση, δημοσιογραφία, κοινωνική πολιτική, σώματα ασφάλειας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, φορείς παιδικής προστασίας, κοινωνικές υπηρεσίες, ΜΚΟ. Το πρόγραμμα επιδιώκει να καταρτίσει ουσιαστικά και πολύπλευρα, θεωρητικά και πρακτικά τις/τους επαγγελματίες, ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες στην ανάλυση κινδύνων, στη αντιμετώπιση κρίσεων και στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων και πολιτικών πρόληψης στους τομείς του προγράμματος και στις θεματικές ενότητες της επιμόρφωσης.
Επιπλέον, σε αμιγώς πρακτικό επίπεδο, οι συμμετέχοντες επιμορφώνονται στην αναγνώριση της βίας και της κακοποίησης, στην διαχείριση του περιστατικού, στην διαδικασία αναφοράς, αλλά και στους τρόπους και τις εναλλακτικές στήριξης των φερόμενων θυμάτων, μέσω πρωτοκόλλων, εγχειριδίων, οδηγών αλλά και πρακτικών παραδειγμάτων, case study, σε μορφή role play.
Ταυτόχρονα, οι εκπαιδεύομενοι ενισχύονται με το πλήρες φάσμα των δεξιοτήτων (skills and competencies), καθώς και τη γνώση διαδικασιών και εργαλείων που απαιτούνται, ώστε να ανταποκρίνονται επιτυχώς στην αποστολή τους.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες/χουσες θα διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες για να:
- αναγνωρίζουν, κατανοούν και να επεξεργάζονται τη σύνθετη πραγματικότητα της βίας και της κακοποίησης στη σύγχρονη κοινωνία, σε όλες τις μορφές της, μέσω της ανάλυσης και των σχετικών νομικών εργαλείων (π.χ ενδοοικογενειακή βία, παιδική κακοποίηση, grooming κ.α)
-αναγνωρίζουν τα περιστατικά βίας και κακοποίησης, τόσο στο φυσικό κόσμο όσο και στο κυβερνοχώρο
-αναλύουν εγκληματολογικά τα φαινόμενα της βίας και της κακοποίησης,
-αξιολογούν την επικινδυνότητα των παραπάνω φαινομένων και αντιλαμβάνονται την ανάγκη διαβάθμισης του κινδύνου για τη διαδικασία αναφοράς του περιστατικού στις αρχές
-διαχειρίζονται καταστάσεις και επείγουσες περιπτώσεις στο πεδίο με αποτελεσματικότητα
-δημιουργούν και να συνθέτουν στρατηγικές αντιμετώπισης και πολιτικές πρόληψής τους
-εξοικειώνονται με πιθανές συγκρούσεις που ανακύπτουν λόγω ζητημάτων επαγγελματικής εχεμύθειας και απορρήτου
-γνωρίζουν αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης περιστατικών με αναζήτηση λύσεων που εξυπηρετούν το βέλτιστο συμφέρον του φερόμενου θύματος, ενώ «καλύπτουν» νομικά και τον επαγγελματία
-να εξοικειώνονται με την παραπομπή των περιστατικών για ψυχοκοινωνική στήριξη
-να αποκτήσουν δεξιότητα για παροχή βοήθειας στα θύματα με βάση τη νομική μας εργαλειοθήκη
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
· Πτυχιούχους Πανεπιστήμιων και πρώην ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής ή/και συναφών αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών τίτλων.
· Επαγγελματίες και Στελέχη οργανισμών, φορέων και επιχειρήσεων στους προαναφερόμενους τομείς κατάρτισης/ εκπαίδευσης.
· Εκπαιδευτές και ενδιαφερόμενους κάθε ειδικότητας που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους, να αποκτήσουν Πιστοποίηση και οριζόντια δεξιότητα στους προαναφερόμενους τομείς κατάρτισης και εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν: νομικοί, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, κοινωνικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, νοσηλευτές, επιμελητές ανηλίκων, υπεύθυνοι προστασίας ανηλίκων, βρεφονηπιοκόμοι .
Θεματικές Ενότητες Προγράμματος
Θ.Ε.1 : Βία και Εγκληματικότητα
Σε αυτή τη Θ.Ε. παρουσιάζεται και αναλύεται η διαχρονικότητα του φαινομένου της βίας, οι αναπαραστάσεις του στη σύγχρονη κοινωνία, η φαινομενολογία των εγκλημάτων και η ταξινόμησή τους, οι νέες μορφές κινδύνων και απειλών στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς και οι μέθοδοι και τα πρότυπα Αντεγκληματικής Πολιτικής που εφαρμόζονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπισή τους.
Διάρκεια σε εβδομάδες/ώρες, Αξία σε ECTS: Διάρκεια: 5 εβδομάδες/ 50 ώρες διδασκαλίας (35 ασύγχρονη-15 σύγχρονη), Αξία (συνολική) σε ECTS 3
Θ.Ε.2 : Κακοποίηση και ανηλικότητα/ευαλωτότητα
Σε αυτή τη Θ.Ε. παρουσιάζεται και αναλύεται το φαινόμενο της κακοποίησης σε σχέση με την παιδική ηλικία, αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ειδικότερα, αναλύεται η έννοια των διαφορετικών μορφών βίας που λαμβάνει χώρα στο σχολικό περιβάλλον και στην οικογένεια, τόσο στο φυσικό όσο και στο διαδικτυακό κόσμο. Παράλληλα, παρουσιάζονται προγράμματα πρόληψης σε σχέση με την παιδική κακοποίηση την κακοποίηση, τα άτομα με αναπηρία και τα θύματα trafficking, με μελέτη περίπτωσης (case study).
Διάρκεια σε εβδομάδες/ώρες, Αξία σε ECTS: Διάρκεια: 5 εβδομάδες/ 50 ώρες διδασκαλίας (30 ασύγχρονη-20 σύγχρονη), Αξία (συνολική) σε ECTS 3
Τίτλος Θ.Ε.3: Κυβερνοέγκλημα-Κυβερνοασφάλεια: Στα άδυτα του διαδικτύου
Σε αυτή τη Θ.Ε. παρουσιάζεται και αναλύεται η έννοια της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο νομικό, τόσο αναφορικά με το διεθνές/ευρωπαϊκό όσο και το εσωτερικό δίκαιο. Αναδεικνύονται οι κίνδυνοι που αναδύονται στο darknet, αλλά και οι σχετικές απειλές, ενώ παρουσιάζονται στρατηγικές πρόληψης τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και καταστολής.
Διάρκεια σε εβδομάδες/ώρες, Αξία σε ECTS: Διάρκεια: 5 εβδομάδες/ 50 ώρες διδασκαλίας (35 ασύγχρονη-15 σύγχρονη), Αξία (συνολική) σε ECTS 3
Μέθοδος υλοποίησης και διαδικασίες παρακολούθησης
Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός ακολουθεί τη μεθοδολογία που υποστηρίζει την Ανοικτή και Εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση. Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται με πλατφόρμα σύγχρονης μάθησης μέσω συστήματος σύγχρονης τηλεκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης πραγματικών περιστατικών (case study) και μέσω συστήματος ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που βασίζεται κυρίως στην ασύγχρονη μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού και ανάπτυξη δραστηριοτήτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η αυτονομία του/της Εκπαιδευόμενου/ης. Σε κάθε θεματική ενότητα, η αναλογία μεταξύ σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα είναι 60% ασύγχρονη και 40% σύγχρονη (κυμαινόμενη), συνυπολογιζόμενου του συνολικού φόρτου εργασίας της/του εκπαιδευόμενης/ου.
Εκπαιδευτικό Υλικό
Η διανομή του εκπαιδευτικού και υποστηρικτικού υλικού γίνεται σταδιακά και σε εβδομαδιαία βάση. Το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται on-line, σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται για πρότυπο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο παράγεται από τους εκπαιδευτές του Προγράμματος, ακολουθεί τα επιστημονικά περιεχόμενα των θεματικών ενοτήτων του προγράμματος και συμπληρώνεται από on-line εκπαιδευτικό υλικό, σε ψηφιακή μορφή, με παρεμβάσεις και συζητήσεις σημαντικών επιστημόνων με διεθνή εμπειρία στις διδασκόμενες θεματικές ενότητες, ασκήσεις αξιολόγησης, ασκήσεις και προγράμματα αυτοαξιολόγησης, ασκήσεις σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων/ δράσεων πρόληψης.
Τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευομένων
Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το Πρόγραμμα διάρκειας 150 ωρών χορηγείται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Παρακολούθηση των δραστηριοτήτων ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (υποχρεωτικό).
-Εκπόνηση μίας (1) άσκησης σχολιασμού του case study περιορισμένης έκτασης (1000 λέξεων) με την οποία πιστοποιείται η εξ’αποστάσεως μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού του case study. Εφόσον οι δεν πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, στους εκπαιδευόμενους χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης του Προγράμματος
Αξιολόγηση Προγράμματος
Για την αξιολόγηση των παρεχόμενων από το Πρόγραμμα υπηρεσιών σχετικά με το εκπαιδευτικό έργο, την ποιότητα της διοικητικής και ψηφιακής υποστήριξης ο/η Εκπαιδευόμενος/η καλείται να συμπληρώσει ηλεκτρονικά ερωτηματολόγιο αξιολόγησης πριν την ολοκλήρωση της περιόδου επιμόρφωσης. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισής του/της στην ηλεκτρονική αξιολόγηση δεν χορηγείται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του Προγράμματος συμπληρώνεται υποχρεωτικά και από όλους τους Εκπαιδευτές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Τέλος, προβλέπεται ετήσια αξιολόγηση του προγράμματος από εξωτερικούς αξιολογητές Τύπος χορηγούμενου πιστοποιητικού
Αξιολόγηση & Πιστοποίηση
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος, χορηγείται «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» (Τύπου Α για προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων), καθώς και «Παράρτημα Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης», στο οποίο αναγράφονται τα μαθήματα, τα ECTS και η βαθμολογία της/ου Εκπαιδευόμενης/ου.
Τα πιστοποιητικά υπογράφονται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και θα είναι διαθέσιμα μετά την ολοκλήρωση της περιόδου εκπαίδευσης Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος χορηγείται «Βεβαίωση Παρακολούθησης».
Τρόπος Επιλογής & Εγγραφή στο Πρόγραμμα
-Απαιτούμενα τυπικά προσόντα και απαραίτητα δικαιολογητικά :
Πτυχίο Πανεπιστημίου ή πρώην ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή συναφής αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός τίτλος.
-Τρόπος επιλογής των εκπαιδευόμενων:
Ανοικτός αριθμός εκπαιδευομένων με βάση τα παραπάνω τυπικά προσόντα
-Τρόπος εγγραφής στο πρόγραμμα:
Η εγγραφή στο Πρόγραμμα γίνεται ηλεκτρονικά με την υποβολή Αίτησης Εγγραφής στην πλατφόρμα του Προγράμματος ΚΕΔΙΒΙΜ και με την ταυτόχρονη προκαταβολή μέρους των διδάκτρων στον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Δίδακτρα και τρόπος πληρωμής- Εκπτωτική πολιτική
Το κόστος του Προγράμματος είναι 300 ευρώ. Η πληρωμή των διδάκτρων γίνεται είτε με εφάπαξ καταβολή, είτε με προεγγραφή και δύο ισόποσες δόσεις, όπως αναλύεται παρακάτω:
-Προεγγραφή με καταβολή 100€ και στη συνέχεια καταβολή του υπολοίπου ποσού σε δύο ισόποσες δόσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
-Για αιτήσεις έως πενήντα (50) ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος προβλέπεται 15% έκπτωση σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες /χουσες λόγω early entry. Η εγγραφή στο πλαίσιο της έγκαιρης προκράτησης θέσης, κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 80 ευρώ. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η έκπτωση λόγω early entry εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.
Παράλληλα, ισχύει εκπτωτική πολιτική (20%), για Ανέργους, Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνους και Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 15%, αποφοίτους άλλου εκπαιδευτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 15%, μέλη προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 40%..
Για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης είναι απαραίτητη η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.
Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής του/της εκπαιδευομένου/νης στο Πρόγραμμα, το ΚΕΔΙΒΙΜ παρακρατά το 50% της προκαταβολής, εφόσον η ακύρωση γίνει μέσα στις δύο (2) πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος. Εφόσον η ακύρωση γίνει μετά την παρέλευση δύο εβδομάδων, παρακρατείται ολόκληρο το καταβληθέν ποσό.
Διαδικασία εγγραφών στο Πρόγραμμα
«ΒΙΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
1. Έναρξη εγγραφών
Οι εγγραφές στο πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ αρχίζουν τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023 και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα τo Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023. Καλούνται όσες/οι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το χειμερινό Κύκλο του Προγράμματος prolipsisproject να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία για να ενταχθούν έγκαιρα στις διαφορετικές κατηγορίες εκπτωτικής πολιτικής.
2. Διαδικασία εγγραφών
Α. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής και μέσα στην παραπάνω προθεσμία, οι ενδιαφερόμενες/οι πρέπει να καταθέσουν (e-banking) στον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με Στοιχεία Λογαριασμού Όψεως Δημ. Επιχ. & Οργ. (IBAN) GR29 0172 5030 0055 0310 8617 837 προκαταβολή ύψους εκατό (100) ευρώ. Από την ημερομηνία κατάθεσης της προκαταβολής εξαρτάται η κατάταξη των ενδιαφερομένων στις διαφορετικές κατηγορίες εκπτωτικής πολιτικής του Προγράμματος (π.χ. early entry και άλλες εκπτωτικές κατηγορίες, βλ. παραπάνω στην ενότητα Δίδακτρα και τρόπος πληρωμής- Εκπτωτική πολιτική) .
Β. Μετά την κατάθεση της προκαταβολής ο/η ενδιαφερόμενος/η πρέπει να αποστείλει το αποδεικτικό της e-banking κατάθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας του Προγράμματος grammateia@prolipsisprojectkedivim.gr, μαζί με τα προσωπικά του/της στοιχεία επικοινωνίας (email, τηλέφωνο). Προσοχή: Στο αποδεικτικό θα πρέπει να αναγράφεται στην κατηγορία «καταθέτης» το όνομα του/της ιδίου/ας του/της ενδιαφερόμενου/ης για να είναι δυνατή η ταυτοποίηση (και όχι τρίτου προσώπου καταθέτη).
Γ. Μετά την επιβεβαίωση της κατάθεσης και της ταυτοποίησης στον ΕΛΚΕ, η Γραμματέας του Προγράμματος επικοινωνεί εντός 24 ωρών με τον/την ενδιαφερόμενο/η για την επιβεβαίωση της εγγραφής και την ενημέρωση του για την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου και τη λειτουργία της πλατφόρμας .
Έναρξη Εκπαιδευτικής Περιόδου Χειμερινού Κύκλου:
1η Εβδομάδα: 26 Σεπτεμβρίου 2023